Autizmus és szociális készségek

Feladva: 2020. december 31.


Kapcsolatba lépni a gyermekével

Már a kezdetektől fogva sírnak, amikor a baba éhes, nedves, kényelmetlen vagy éppen figyelmet akar. Amint válaszolunk és gondoskodunk az igényeikről, megtanulják, mi kell a figyelmünk felkeltéséhez. Amikor a szemünk találkozik az övékkel, és mosolyogunk, ők visszamosolyognak. Mi nevetünk, és ők nevetnek. Felnyúlnak, hogy tartsuk őket. Felvesszük őket, és megosztunk egy ölelést. Amikor kúszni és sétálni kezdenek, visszafordulnak, hogy ránk nézzenek, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy ott vagyunk-e, majd egy kicsit tovább merészkednek. Számomra a szülő és a gyermek közötti társadalmi kapcsolat olyan, mint egy láthatatlan kötél, amely összeköt bennünket. Minél idősebb és érettebb egy gyermek, annál hosszabb ideig éri el a kötél, megadva nekik azt a teret, amelyre szükség van ahhoz, hogy egészséges kapcsolatokat alakíthassanak ki másokkal, tudva, hogy bármikor lehorgonyzottan támogatják őket.

Morgan lányomnak 3½ évesen diagnosztizálták az autizmust. Az egyik jelző, amire emlékszem, az volt, hogy fokozatosan elveszítette azt az örömét, amelyet valaha a velünk való kapcsolatfelvétel iránt tanúsított. Abbahagyta a szemkontaktust. Nem kezdeményezne interakciót. Keményen kellett dolgoznunk, hogy elkötelezzük. Az egykor annyira szórakoztató játékok és tevékenységek feladattá váltak, hogy megőrizzék a figyelmét.

Az autizmus a láthatatlan kapcsolat minden szálán koptatott.

Társadalmi működés

A társadalmi működés károsodása az autizmus spektrumzavar központi jellemzője. A tipikus társadalmi készséghiányok közé tartozik: interakciók kezdeményezése, mások kezdeményezéseire való reagálás, a szemkontaktus fenntartása, az élvezet megosztása, mások nem verbális jelzéseinek olvasása és egy másik ember perspektívájának szemlélése.

A szociális készségek azok a készségek, amelyeket a verbális és nem verbális, gesztusokon és testbeszéden keresztül történő kommunikációhoz és kölcsönhatáshoz használunk. Az 1950-es években az orvosok körében elterjedt egy elmélet, miszerint az autizmust és a skizofréniát a „hűtőanyák” okozták. Anyákat hibáztattak, mondván, hogy hiányzik belőlük a gyermekük számára szükséges anyai melegség. Képzelje el, milyen bűntudat éri ezt egy szülőt, aki mindent megtett, hogy elérje gyermekét. Ezt az elméletet már régen cáfolták.

Az autizmus ma már idegbetegség. Van néhány genetikai eredete, valamint környezeti tényezői. A szorongás és az OCD (rögeszmés kényszeres rendellenesség) gyakran kíséri az autizmust. Becslések szerint az autizmussal élő személyek egyharmadának görcsrohama is van. Az autizmus rejtett fogyatékosság, mivel nincsenek külső fizikai jellemzők, amelyeket láthatna.

Ha szülő vagy, és kétségbeesetten küzd a gyermekével való kapcsolatfelvételért, mindezt elmondom neked, mert azt akarom, hogy értsd meg, nem te okoztad ezeket a viselkedéseket. Ez egy egészségi állapot.

Az autizmus nagyon elszigetelő fogyatékosságot jelenthet a családok számára, mások hiányos megértése miatt. Fontos, hogy támogatást keressen magának és családtagjainak az autista közösségből. Sírj együtt. Tanulj együtt. Ossza meg és ünnepelje gyermeke teljesítményét. Nevetés. Lélegzik. Vigyázzon magára lelkileg és fizikailag is, így továbbra is segítheti gyermekét abban, hogy személyes legjobb legyen.

A különböző perspektívák megértése

Íme néhány információ, amely segített jobban megértenem a lányomat és perspektíváját, mint egyéniség az autizmus spektrumában. Morgan nem képes megérteni mások nézőpontját. Nem érti, hogy más emberek saját tervekkel, gondolatokkal, érzelmekkel és perspektívákkal rendelkeznek. Feltételezi, hogy ha boldog, akkor a világnak boldognak kell lennie. Ezt nevezzük „elmevakságnak” ¹. Ugyanakkor azt várja tőled, hogy tudd, mit gondol. Nem gondolja, hogy el kellene mondania, mit akar. Mivel tudja, szerinte tudnia kell. Ha többet szeretne megtudni az „Elme elméletéről” ¹, akkor ezt jobban meg fogja érteni. Az autizmus megakadályozza, hogy Morgan hozzáférjen a szavaihoz, amikor ideges. Az, hogy nem tudom olvasni a gondolatait, óriási csalódást okoz mindkettőnk számára. Segített megérteni, milyen nehéz lehet a nonverbális gyermekek és családjaik számára. 1

Néha nehéz lehet felismerni, mi a fogyatékosság, és mi az a régi, rossz viselkedés.

Társadalmi történetek

Mindig kihívjuk Morgant, hogy ő legyen a legjobb. Az életkor és az érettség segített abban, hogy rugalmasabb legyen. Az egyik legjobb eszköz, amelyet a megfelelő viselkedés megértéséhez kaptunk, a „közösségi történetek” ². Ez egy novella, első személyben írva, egy adott helyzetről. Elmondja, mi ment rosszul. Jobb utat javasol a dolgokhoz, így pozitív eredményt fog elérni. Nemrégiben Morgan nagyon ideges lett, mert várnia kellett valamire. Az egyik dolog, amit mindig kitörése után mond: „Csak megpróbáltam kijavítani.” Védekezésében 2020 nehéz év volt a várakozás mindannyiunk számára. Itt van egy példa a közösségi történetre, amelyet azért írtunk, hogy segítsen neki megfelelő módon várni a dolgokra. Fontos számára, hogy lássa a történetet és felolvassa. Ezt követően képes volt megoldást látni és megnyugodni. 2

Várhatok boldogan

Néha, amikor várnom kell, szomorú vagyok.

Mindenkinek várnia kell néha.

Ha mérges vagyok és dühös szavakat mondok, mindenki megőrül.

Nem kapok semmit.

De ha kedves vagyok és szépen várok,

Mindenki kedves és együtt dolgozik annak kijavításában.

És boldogok vagyunk.

Várhatok és boldog lehetek.

Az egyik oka annak, hogy a társadalmi történetek olyan jól működnek, hogy egyértelmű megoldást adnak egy adott helyzetre. Gyermekeinknek nehéz lehet általánosítani a szociális órákat. Ne feledje, hogy a legtöbb gyermek természetes előrehaladással tanulja meg a szociális készségeket. A csecsemő válaszolt kiáltásaival kezdődik. Amikor a gyerekek iskolába mennek és barátokkal játszanak, a kortárs nyomás szerepet játszik abban, hogy tudják, mi a viselkedés elfogadható és mi nem.

Mivel az autizmusspektrumban lévő gyermekek természetesen nem veszik fel ezeket a társadalmi jeleket, szükségük van erre a kiegészítő támogatásra, hogy megértsék, mire számítanak a barátok.

Nemrég egy nyolcéves fiú édesanyja kért tőlem néhány javaslatot, hogy segítsek a fiának. Barátokat akar, de nagyon nehéz neki játszani, ha mások nem tartják be az ő szabályait. Ez a korábban említett „elmevaksághoz” vezet vissza. Nem érti, hogy barátainak megvannak a saját terveik és elképzeléseik. Merevsége elűzi a barátokat. Javasoltam egy társasági történetet, amely segíthet neki meghallgatni barátai ötleteit. Ez egyértelmű okot ad arra, hogy fordítson barátainak. Remélhetőleg ez segít abban, hogy rugalmasabb legyen, így elkezdheti összeszőni a kapcsolatokat építő összekötő köteleket. Íme egy példa arra, hogy egy közösségi történet hogyan segíthet:

Több mint egy helyes út

Rengeteg út van városunkban.

Ha az egyik út le van zárva, akkor másik úton haladhatok a kedvenc helyemre.

Az eléréshez több helyes módszer létezik.

Amikor új utakat választok, új dolgokat látok.

Szeretném, ha a barátaim a szabályaim szerint játszanák a játékomat.

Néha a barátaim játszani akarnak.

Ha felváltjuk egymást, új szórakoztató játékmódokat láthatok.

A játéknak egynél több helyes módja van.

A szociális készségek egy életen át tartó tanulást igényelnek. A tanításban az a nagyszerű, hogy mennyi mindent megtanulunk az úton. Saját tapasztalat alapján elmondhatom, hogy hibákat fognak elkövetni. De ahogy Morgan mondaná: "Mindig megpróbálhatjuk újra." Együtt „megjavíthatjuk”.


Kapcsolódó hozzászólások


A hozzászólások lezárultak.