Autizmus és kommunikáció: Ez sokkal több, mint a szavak

Feladva: 2020. december 31.


Lányunknál autizmus diagnosztizálták 3 és fél éves korában. Ha visszagondolok, az autizmus egyik fő mutatója a kapcsolat megszűnése volt velünk, akkor kezdődött, amikor a második születésnapját megközelítette. 18 hónapos koráig teljesítette az összes fejlődési mérföldkövet. Morgan nagyon elkötelezett, energikus volt, és élvezte a figyelmünket. Még mindig látom édes mosolyát, és hallom kuncogni. Amikor a szeme találkozott az enyémmel, fényesen ragyogtak. Kérdésekre válaszolt, fejcsóválva, és igennel vagy nemmel válaszolt. Nagyon élénk volt, és mutogatni fog. A nő hozzáállással válaszolt. Morgan nagyon tisztában volt vele, mit szeret és mit nem szeret. Még egyszerű imákat is mondott étkezés és lefekvés előtt.

Fokozatos változások

A változások fokozatosan történtek. Ahol korábban válaszolt a kérdésekre, inkább megismételte nekünk a szavainkat. Például, ha azt kérdeztem, hogy „Szeretnél levet?” Megismételte: „Szeretnél levet?” Ugyanazzal a kérdező hangvétellel. Újra kérdeznék, és azt mondanám, hogy "Igen vagy Nem?" Úgy gondoltam, hogy a lehetséges válaszok megadása segít. De ő csak visszhangozza, amit újra mondtam. Nyelvismerete visszafejlődött.

A szavak és kifejezések ismétlését „echolalia” -nak nevezzük. Ez a kisgyermekek normális fejlődési szakasza. Nyelvük építését hangok utánzásával kezdik. Ahogy nőnek, túllépnek ezen. De egy autizmussal élő gyermek elakadhat ebben a visszhangban.

Ismételhetik ugyanazokat a szavakat és kifejezéseket újra és újra anélkül, hogy megértenék, mit jelentenek a szavak. Morgan lányomnál eredetileg 1997-ben diagnosztizálták Aspergers-t. Sok szót tudott mondani, beleértve a rajzfilmekből hallott hosszú kifejezéseket is, de nem volt értelmes kommunikációja. Ahogy Morgan idősebb lett, megfelelő szituációkban elkezdte használni ezeket a rajzfilmes kifejezéseket, hogy közölje, hogyan érzi magát. Őszintén szólva úgy gondolom, hogy diagnózisa mérsékelt autizmus lenne, ha ma diagnosztizálnák.

Korán, a diagnózisa előtt azt gondoltuk, hogy Morgan elveszítheti hallását. Amikor a nevét hívtuk, már nem válaszolt. Meg sem fordulna, hogy elismerjen minket. Egy nap kipróbáltam valami mást. Ott álltam a háta mögött, és halkan suttogtam a „popsicle” szót. Ez felkeltette a figyelmét.

Valójában végül rájöttünk, hogy hallhat minket a ház túloldaláról, ha valami olyasmiről beszélünk, ami érdekli. Gyakran hívta az „anyát”, csak hogy hallja a szó hangját. Amikor válaszoltam, csak megismételte a nevemet. Olyan játék lett belőle, amelynek semmi értelme nem volt, és egész nap folytatódhatott.

Interakciónak tekintettem, mert éreznem kellett, hogy valahogy mégis összekapcsolódunk.

Morgan arckifejezései lapossá váltak. A válaszadó nevetés és mosoly már nem volt ott. Ünnepélyesebb pillantást vetett. Néha egy magas hangú sikítás, sikoly vagy nevetés jött elő a semmiből. Mintha egy saját világába süllyedt volna.

A legnehezebb dolog számunkra az volt, hogy nem tudtuk, mi zárja le és viszi el. Az „autizmus” szó hallása valóban pozitív lépés volt, mert választ adott erre a kérdésre.

Ezzel az információval ideje volt elkezdeni mindent megtanulni a rendellenességről, hogy újra elérhessük Morganot.

Mi az autizmus?

Az autizmus egy neurobiológiai rendellenesség, amely jelentősen befolyásolja a verbális és nonverbális kommunikációt. Jellemzője a szociális interakciók nehézsége, valamint a korlátozó vagy ismétlődő gondolkodás- és viselkedésminták.

Kommunikáció és autizmus

Mivel a kommunikáció az autizmus egyik fő hiányossága, MINDEN érzékszervet le kellett kötnünk; hallás, látás, íz, tapintás és szaglás. Amikor az autizmussal élő személyek, vagy bárki, aki ebben az ügyben NEM kapja meg a megfelelő eszközöket igényeik és igényeik kifejezésére, akkor a kommunikációhoz nem megfelelő viselkedésmódot alkalmaznak. Morgan, mint a legtöbb autizmussal élő személy, jól reagált a vizuális jelekre. A PEC (Picture Exchange Communication) rendszer használata nagyon hasznos volt az egyszerű utasítások megadásában. Szavaink ritkán jutottak el hozzá. De egy kép egyértelművé tette a dolgokat.

A mai napig még mindig egy kis papírlapra írom a mozgalmas nap menetrendjét. Jegyének nevezi. Valahányszor stressz éri, lenéz, hogy hol tartunk a listán. Segít a nem preferált tevékenységek átélésében, hamarosan megjelenik valami, ami tetszik neki. Lehet, hogy nem tudja kezelni az összes élelmiszer vásárlását, de ha öt tételből álló listát ad neki, akkor a tevékenység határozott végét tudja meg. Ez segít a türelmének nyújtásában is.

Tanulás alkalmazkodni

Ahhoz, hogy hatékonyan kommunikálhassunk Morgannal, először fel kellett hívnunk a figyelmét. Az első években csak rövid ideig tudtuk felhívni a figyelmét, ezért minden percet kihasználtunk, amit adott. Nagyon sok energia kellett ahhoz, hogy eljegyezze. Akkor még szóba sem jöhetett, hogy nyugodtan üljön és hallgasson, ezért szó szerint követnünk kellett a példáját. Emlékszem, úgy tanította a színeit, hogy színes kartondarabokat dobált vele át a szobán. Dobnék egy pirosat, és azt mondanám, hogy „Piros”. Amikor felvette az egyiket, hogy dobja, azt mondtam, hogy annak a színe, amelyet ő dobott, „Sárga”. A játék több fordulója után végül megtanulta alapszíneit, miközben elégette a kisgyermek energiáját.

Mindig is óriási támogatója voltam a művészeteknek az oktatásban, mert minden érzéket bevon. Az egyik dolog, amit Morgan szeret, az a tűzoltóautók. Tűzoltóautókat rajzoltunk. Festettük őket. Írtunk egy dalt és elénekeltük, hogy mit csinálnak a tűzoltókocsik és a tűzoltók. Harangoztunk és sziréna hangokat hallattunk. Összekapcsolódtunk és kommunikáltunk. Mindketten új dolgokat tanultunk egymásról.

Bár igazi korai beavatkozása nagyon fontos az autizmussal élő gyermekek számára, tapasztalatom az volt, hogy soha nem hagyják abba a tanulást. A fejlődési késés éppen ez, késés.

Minden egyén a saját tempójában tanul. Amikor megpróbálok megtanítani Morgant egy olyan új készségre, amelyet még nem áll készen a megtanulásra, visszahúzódom, és jobb időt és lehetőséget várok. Az életkorral és az érettséggel Morgan figyelme és kapcsolataink rendkívül javultak.

Én is mindig tanulok. Az autizmusspektrummal az egyénekkel folytatott kommunikáció egyik érdekessége, hogy szó szerint gondolkodók. Mielőtt szólnék, el kell gondolkodnom azon, mit jelenthetnek a szavak Morgan számára. Például, ha azt mondom neki, hogy „Ugorjon az ágyba” vagy „Ugorjon a kádba”, pontosan ezt fogja tenni.

Morgan a maga részéről hosszú utat tett meg. Legtöbbször pontosan meg tudja mondani, mire gondol. Nemrég a postán voltunk. A sor hosszú volt. Amikor végre elértük a pultot, és az ügyintéző átvette a csomagunkat, Morgan-t arra késztettem, hogy köszönetet mondjon neki: „Mit mondasz?” Morgan azt mondta: - Inkább mozogj. Kuncogás volt mögöttünk a sorban. Azt mondtam: "Ó, kedvesem, nem ez, a másik dolog." Ezután azt mondta: - Köszönöm asszonyom. Elpirultam, elmosolyodtam, és köszönetet mondtam az írnoknak. Most azon kell dolgoznunk, amit NEM mondhatunk. Stresszes helyzetekben ez anya számára is nagy készség.


Kapcsolódó hozzászólások


A hozzászólások lezárultak.